سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
عبارتی که این روزها، در فضای مالیاتی ایران نقش پررنگی یافته، سامانه مودیان مالیاتی است و افراد بسیاری بهدنبال آگاهی دربارهی این سامانه و روش استفاده از آن هستند. در یک جمله، سامانه مودیان، ابزاری برای شفافسازی فعالیت اقتصادی مشاغل و جلوگیری از فرارهای مالیاتی است. در اصل این سامانه، توسط دولت و جهت اجرای «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان»، طراحی و راهاندازی شده است. در این مقاله از پژواک کامپیوتر، با سامانه مودیان و اصطلاحات مهم در این حوزه، آشنا خواهید شد.
مودیان مالیاتی چه کسانی هستند؟
اولین سوالی که ممکن است در ذهن برخی افراد شکل بگیرد این است که «مؤدیان مالیاتی چه کسانی هستند؟». میتوان گفت، مؤدیان مالیاتی، اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که طبق قوانین و مقررات وضع شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور، موظف به پرداخت مالیات باشند. تفاوتی ندارد که مالیات وضع شده برای این افراد از نوع مستقیم باشد یا غیرمستقیم.
پایانه فروشگاهی چیست؟
منظور از پایانهی فروشگاهی، رايانه، دستگاه كارتخوان بانكي، درگاههای پرداخت الكترونيكي يا هرگونه وسيلهی ديگري است كه امكان اتصال به شبكههاي الكترونيكیِ پرداختِ رسمیِ کشور و سامانهی موديان را داشته باشد و بتوانید توسط آن، صورتحساب الكترونيكي صادر کنید.
بهطور کلی پایانههای فروشگاهی مورد تایید سازمان امور مالیاتی، باید سهویژگی زیر را داشته باشند:
- قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی
- قابلیت اتصال به سامانه مؤدیان
- قابلیت اتصال به درگاههای پرداخت رسمی کشور

لازم به ذکر است که تمامی نرم افزارهای حسابداری تخصصی تولید شده توسط گروه مهندسی پژواک کامپیوتر، این سه ویژگی را دارند.
صورتحساب الکترونیکی چیست؟
منظور از صورتحساب الکترونیکی، صورتحسابي است که یک شمارهی منحصربهفرد مالياتي دارد و اطلاعات آن در حافظهی مالياتي فروشنده ذخيره ميشود. سازمان امور مالیاتی، براساس نوع هر کسبوکار، تعیین میکند که کدام مشخصات و اقلام اطلاعاتی باید در این صورتحسابها درج شوند.
اگر مؤدی، از دستگاه كارتخوان بانكي يا درگاه پرداخت الكترونيكي به عنوان پايانه فروشگاهي استفاده کند، رسيد يا گزارش الكترونيكي صادر شده برای پرداخت صورتگرفته هنگام خرید، به عنوان صورتحساب الكترونيكي در نظر گرفته میشود.
منظور از حافظه مالیاتی در سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
به هر حافظهی الکترونیکی (سختافزاری یا نرم افزاری) که برای ثبت و نگهداری اطلاعات درج شده در صورتحسابهای الکترونیکی و انتقال آنها به سامانهی مؤدیان، قابل استفاده باشد، «حافظهی مالیاتی» میگوییم. این حافظه، تحت نظارت سازمان، براي ثبت صورتحساب الكترونيكي توسط مؤدي، مورد استفاده قرار ميگيرد. هر حافظهی مالیاتی یک شمارهی شناسهی یکتا دارد که توسط سازمان امور مالیاتی به آن اختصاص مییابد.
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مؤدیان مالیاتی، درگاهی تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی کشور است که امکان ارتباط بین این سازمان و مؤدیان مالیاتی را فراهم میکند. در این سامانه به هر مؤدی یک کارپوشه تعلق میگیرد و از اینطریق، اطلاعات مالی مؤدی، توسط سازمان، قابل مشاهده است؛ برای دسترسی به آن میتوانید به آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir مراجعه نمایید. اتصال به سامانهی مودیان، از طریق هرگونه سختافزار یا نرمافزاری (رایانهی شخصی، پایانهی فروشگاهی، سامانههای ابری و غیره) که حافظهی مالیاتی داشته باشد، قابل انجام است. توجه داشته باشید که مؤدیان موظفند برای ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، از این سامانه استفاده نمایند.
چه کسانی موظفند در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کنند؟
طبق آنچه که در ماده ۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانهی مودیان آمده است، کلیهی صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم (با اصطلاحات و الحاقات بعدی آن) که در تاریخ سوم اسفند ماه سال ۱۳۶۶ به تصویب رسید، موظفند در سامانه مؤدیان مالیاتی ثبت نام کنند. مشاغل عنوان شده در این قانون، مشاغلی هستند که بهطور مستقیم با مصرفکننده سروکار دارند، مانند سوپر مارکتها، فروشندگان طلا و جواهر، لوازم صوتی و تصویری، املاک، خودرو و غیره. توجه داشته باشید که در قانونِ وضع شده، هرگاه از واژهی مؤدی استفاده شود، منظور، شخص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصریح شده باشد.
اشخاص مشمول، چه وظایفی دارند؟
طبق آنچه که در این مقاله بیان شد، سامانه مودیان، وبسایتی است که ارتباط مؤدیان مالیاتی با سازمان امور مالیاتی، جهت اجرای تعهدات، از طریق آن صورت میگیرد. توجه داشته باشید که مرجع اصلی ثبت، صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی، این سامانه خواهد بود و تمام مودیان مشمول، موظفند در این سامانه ثبت نام کنند. اگر سوال دیگری در ذهنتان شکل گرفته، خوشحال میشویم در انتهای این مقاله با ما در میان بگذارید.